[ Univerza v Ljubljani ]  [ Fakulteta za elektrotehniko ]  [ Laboratorij za slikovne tehnologije ]   [ Različica za tisk ]  [ English ] 
 
 
Prva stran ]  >>  [ Raziskave ]  >>  Podrobnosti
Raziskave
Postopki za analizo biomedicinskih slik ter sistemi z računalniškim vidom
 
 Nalaganje strani.
Prosimo počakajte...
 
 
Analiza biomedicinskih slik
 
>> 
S številnimi sodobnimi medicinskimi slikovnimi tehnikami lahko zajamemo raznovrstne slike, ki vsebujejo komplementarno informacijo o zgradbi in funkciji slikanih celic, tkiv in organov. Bogato slikovno vsebino lahko koristno uporabimo le, če jo znamo pravilno izločiti, analizirati in interpretirati. Ročni postopek, ki vodi do interpretacije slik, je zahteven, subjektiven, nenatančen in počasen. Zato se je istočasno z razvojem novih slikovnih tehnik pojavila potreba po številnih novih postopkih za samodejno obdelavo in analizo slik. Biomedicinske slike že dolgo ne služijo več samo za prikazovanje in očno diagnosticiranje, ampak tudi za boljše načrtovanje, izvajanje ter vrednotenje kirurških in radioterapevtskih postopkov.
 
  V Laboratoriju za slikovne tehnologije raziskujemo in razvijamo nove postopke za samodejno geometrijsko poravnavo, svetlostno obnovo, razgradnjo in kvantitativno analizo raznovrstnih medicinskih slik.
  
 
Strojni in računalniški vid
 
>> 
Sistem s strojnim oziroma računalniškim vidom je inteligentni sistem, ki je z optičnim brezkontaktnim zaznavanjem sposoben zajeti eno ali več slik, jih obdelati, analizirati in izmeriti različne značilnosti objektov na sliki ter sprejeti ustrezno odločitev. Poenostavljeno, sistem z računalniškim vidom nadomešča človeški čut vida in presoje. Kamera, ki prevzema funkcijo človeškega očesa, zajame sliko, računalnik pa mora z ustrezno programsko opremo slikovno informacijo obdelati, analizirati ter sprejeti ustrezno odločitev. Razvoj optoelektronskih in računalniških tehnologij je v zadnjih dveh desetletjih omogočil razvoj in izdelavo številnih sistemov s strojnim in računalniškim vidom, ki se uporabljajo za kontrolo kakovosti izdelkov v številnih proizvodnih procesih.
 
  V Laboratoriju za slikovne tehnologije razvijamo inteligentne visokotehnološke sisteme s strojnim in računalniškim vidom za kontrolo kakovosti v najzahtevnejših industrijskih procesih.
  
 
 
Filtriranje raziskav
 
>> [ Slikovna tehnika ] 
   Rentgen  CT  MR  Mikro 
   Hiper  Vidno  Ostalo  
 
>> [ Uporabljeni postopek ] 
   Obnova  Poravnava  Razgradnja 
   Analiza  Vrednotenje  Kalibracija 
   Kompresija  Pregledovanje  Modeliranje 
   Pregled  Ostalo  
 
>> [ Preučevani objekt ] 
   Glava  Hrbtenica  Vretence  Medenica 
   Mišica  Pljuča  Zob  Celica 
   Tableta  Kapsula  Peleta  Dioda 
   Daljnovod  Ostalo  
 
 logični ALI    logični IN