( ! ) Notice: Undefined offset: -1 in D:\WAMP\www\research.php on line 219
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.0014309592{main}( )..\research.php:0
LABORATORIJ ZA SLIKOVNE TEHNOLOGIJE
Raziskave - Postopki za analizo biomedicinskih slik ter sistemi z računalniškim vidom 
 

Analiza biomedicinskih slik
   S številnimi sodobnimi medicinskimi slikovnimi tehnikami lahko zajamemo raznovrstne slike, ki vsebujejo komplementarno informacijo o zgradbi in funkciji slikanih celic, tkiv in organov. Bogato slikovno vsebino lahko koristno uporabimo le, če jo znamo pravilno izločiti, analizirati in interpretirati. Ročni postopek, ki vodi do interpretacije slik, je zahteven, subjektiven, nenatančen in počasen. Zato se je istočasno z razvojem novih slikovnih tehnik pojavila potreba po številnih novih postopkih za samodejno obdelavo in analizo slik. Biomedicinske slike že dolgo ne služijo več samo za prikazovanje in očno diagnosticiranje, ampak tudi za boljše načrtovanje, izvajanje ter vrednotenje kirurških in radioterapevtskih postopkov.   
 
 
 V Laboratoriju za slikovne tehnologije raziskujemo in razvijamo nove postopke za samodejno geometrijsko poravnavo, svetlostno obnovo, razgradnjo in kvantitativno analizo raznovrstnih medicinskih slik. 

Strojni in računalniški vid
   Sistem s strojnim oziroma računalniškim vidom je inteligentni sistem, ki je z optičnim brezkontaktnim zaznavanjem sposoben zajeti eno ali več slik, jih obdelati, analizirati in izmeriti različne značilnosti objektov na sliki ter sprejeti ustrezno odločitev. Poenostavljeno, sistem z računalniškim vidom nadomešča človeški čut vida in presoje. Kamera, ki prevzema funkcijo človeškega očesa, zajame sliko, računalnik pa mora z ustrezno programsko opremo slikovno informacijo obdelati, analizirati ter sprejeti ustrezno odločitev. Razvoj optoelektronskih in računalniških tehnologij je v zadnjih dveh desetletjih omogočil razvoj in izdelavo številnih sistemov s strojnim in računalniškim vidom, ki se uporabljajo za kontrolo kakovosti izdelkov v številnih proizvodnih procesih.   
 
 
 V Laboratoriju za slikovne tehnologije razvijamo inteligentne visokotehnološke sisteme s strojnim in računalniškim vidom za kontrolo kakovosti v najzahtevnejših industrijskih procesih. 

 
Vir: http://lit.fe.uni-lj.si   |   Datum: 5.8.2020   |   Ura: 4:35